Kαρυδόπιτα με σοκολάτα.
Τέλεια καρυδόπιτα από τον μοναδικό Άκη Πετρετζίκη. Δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε.
Υλικά:
Υλικά:
Για το σιρόπι:
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 ml νερό
- ½ λεμόνι
- 1 στικ κανέλας
Για την καρυδόπιτα:
- 250 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αυγά
- 120 ml γάλα 3,5% λιπαρά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- 360 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, χοντροκομμένη
- 50 γρ. καβουρδισμένα αμύγδαλα, χοντροκομμένα
- ½ κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο:
- 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε κομματάκια
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 50 γρ. καρύδια, για την διακόσμηση
Εκτέλεση:
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το λεμόνι και το στίκ κανέλας. Μόλις πάρει μια βράση το νερό κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
- Χτυπάμε στο μίξερ για 2-3 λεπτά το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε στο μείγμα τα αυγά ένα ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα μαζί με τις δύο βανίλιες. Ανακατεύουμε για λίγο ακόμα και δεν ξεχνάμε να καθαρίζουμε και τα τοιχώματα του μίξερ.
- Σ'ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά μας και τα ανακατεύουμε ώστε να αναμιχθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Βουτυρώνουμε με φόρμα του κέικ και βάζουμε μέσα το μείγμα.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμη την αφαιρούμε απο τον φούρνο και με ένα μαχαίρι την τρυπάμε σε διάφορα σημεία.
- Όπως είναι καυτή τη σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα.
- Σ'ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Την κατεβάζουμε απο τη φωτιά ρίχνουμε μέσα την σοκολάτα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Σχόλια