Υγρό κέικ σοκολάτας.
- 2¼ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280gr)
- 2 κούπες ζάχαρη (400gr)
- ¾ κούπας άγλυκο κακάο καλής ποιότητας (65gr)
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- 2 αυγά, μεγάλα
- 1 κούπα σπορέλαιο (220gr)
- 1 κούπα buttermilk (220gr)*
- 1 κούπα βραστό νερό
*Η Πρωτότυπη συνταγή χρησιμοποιεί Butturmilk εσείς αντί αυτού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεφίρ, ξινόγαλα. Εναλλακτικά μπορείτε να αναμείξετε 3/4 της κούπας γιαούρτι με 1/4 της κούπας γάλα.
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και τη βανίλια. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βραστό νερό: τη ζάχαρη, τα αυγά, το σπορέλαιο και το buttermilk. Ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το βραστό νερό, ανακατεύοντας με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα.
- βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα του κέικ.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμο το ξεφορμάρουμε και γλασάρουμε με γκανάς προαιρετικά*.
*Σημειώσεις:
- Άν το δοκιμάσετε μόλις βγεί απο το φούρνο θα σας φαίνεται ελαφρώς ξινό με κάπως περίεργη γεύση. Μετα απο κάποιες ώρες είναι σούπερ.
- Παραμένει τόσο υγρό όπως και την ΄ρα που βγαίνει απο το φούρνο για όσες μέρες και άν περάσουν.
- Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο.
Σχόλια