Λαγάνες.

Η πολύ αγαπημένες σε όλους μας λαγάνες σηματοδοτούν την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Τις τρώμε μόνο μια φορά το χρόνο την Καθαρή Δευτέρα συνοδεία με ένα κομμάτι χαλβά ή με όποια άλλη νηστίσιμη λιχουδιά επιθυμούμε.
 Αν και ξέρω πως οι περισσότεροι διαλέγουμε την εύκολη επιλογή που είναι να της αγοράσουμε απο το φούρνο της γειτονιάς μας, σας δίνω τη συνταγή για να τις κάνετε στο σπίτι μόνοι σας πολυ πολύ εύκολα. 


Υλικά για 2 λαγάνες:

  • 1/2 κιλό αλεύρι κατά προτίμηση σκληρό
  • 1 κούπα 'η 350 Ml νερό χλιαρό
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο

για το άλειμμα: 

  • 2 κ.σ νερό
  • 1 κ.γ ζάχαρη 
  • μπόλικο σουσάμι

Εκτέλεση:
  • Διαλύουμε τη μαγιά μας μαζί με τη ζάχαρη μέσα στο νερό. Βάζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ μαζί με το ελαιόλαδο και το αλάτι ρίχνουμε μέσα και την ενεργοποιημένη μαγιά μας και ζυμώνουμε σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ το κάνουμε στο χέρι απλώς ζυμώνουμε πολύ καλά και χρειαζόμαστε πολυυύ δύναμη.
  • Έπειτα κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και την βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος περίπου 1 με 1 1/2 ώρα.
  • Στη συνέχεια την ζυμώνουμε ελαφρά να φύγει ο αέρας και τη χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. 
  • Ανοίγουμε τη κάθε μια μπάλα σε σχήμα λαγάνας πάνω σε λαδόκολλα με λίγο αλεύρι για να μην σας κολλήσει. Αλείφουμε με το ζαχαρόνερο και αφήνουμε τις λαγάνες μας  να φουσκώσουν για μισή ώρα. Τέλος ρίχνουμε το σουσάμι και κάνουμε δαχτυλιές σε όλη την επιφάνεια τους για να πάρουν το γνωστό σχήμα της λαγάνας. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς  για 10 με 15 λεπτά στη 2η θέση ξεκινώντας απο πάνω. *Ψήνουμε μια τη φορά για καλύτερο αποτέλεσμα στη λαμαρίνα του φούρνου μας. 


* Καλή επιτυχία και καλή σαρακοστή με υγεία σε όλους 







 [ Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη  :-)  ]***

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρολάκια κανέλας

Χοιρινή πανσέτα.

Αφράτο κέικ ( της Θείας Καλλιόπης).