Κιμαδόπιτα



Υλικά:

(για τη γέμιση): 
  • 1 κ. κιμάς μοσχαρίσιος 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι 
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 ποτήρι νερό

    (για το φύλλο)

    • 2 ποτήρια νερό
    • 1, 1/2 κ. αλεύρι περίπου 
    • 2 κ.σ ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ ξύδι
    • αλάτι 

    Εκτέλεση:
    • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπόλ το αλεύρι το ένα κιλό και αφήνουμε το μισό στην άκρη μπορεί να μην χρειαστεί. Κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μέσα και ζυμώνουμε. Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί απο αυτό που αφήσαμε, μέχρι να έχουμε μια σχετικά σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Έπειτα την χωρίζουμε σε 8 μπαλάκια τα αλευρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για μια ώρα.  
    • Όσο ξεκουράζεται η ζύμη μας βάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο. Όταν πάρει χρώμα ρίχνουμε τη σάλτσα και το νερό αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσει ο κιμάς. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κ' άλλο νεράκι. 
    • Παίρνουμε ένα ταψί το αλείφουμε με λάδι. Ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο το κάθε ένα μπαλάκι, το πρώτο και το τελευταίο τα ανοίγουμε σε μεγαλύτερα φύλλα για να κάνουμε αυτό το χαρακτηριστικό στρίφωμα (κόθορο). Κάθε φορά που βάζουμε ένα φύλλο το αλείφουμε με λίγο λάδι. Όταν στρώσουμε τα μισά φύλλα βάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τελειώνοντας την χαράζουμε με ένα μαχαίρι την ραντίζουμε απο πάνω με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για λιγότερο απο μια ώρα. Μόλις ροδίσει τη βγάζουμε απο το φούρνο. 



    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ρολάκια κανέλας

    Χοιρινή πανσέτα.

    Αφράτο κέικ ( της Θείας Καλλιόπης).