Το ψωμί ....ψωμάκι!

Σήμερα θα κάνουμε ένα ωραιότατο σπιτικό ψωμάκι απο τα χεράκια μας. το ψωμί της συνταγής βγαίνει περίπου 8-10 μεγάλες φέτες. Σας παραθέτω βήμα βήμα τη συνταγή.

Υλικά: 
  • 500γρ. αλεύρι σκληρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2κ.γ αλάτι
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • 250ml. νερό χλιαρό
Εκτέλεση: 


  • Βάζουμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη, μαζί με το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το νερό λίγο λίγο και ανακατεύουμε με το χέρι. Αν έχετε πολυμίξερ βάζετε τα υλικά σας στον κάδο και τα ζυμώνει αυτό. 
  • Αρχίζουμε να ζυμώνουμε αν χρειαστεί κ άλλο νερό προσθέτουμε. Αν πάλι η ζύμη μας έχει πολύ νερό ρίχνουμε έξτρα αλεύρι. 
  • Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά μας για 5 λεπτά, (μαζί και τα υλικά που κολλάνε στην λεκάνη).
  • Όταν θα έχουμε μια τέλεια στρογγυλή ζύμη, τυν βάζουμε σ'ένα μπόλ αλευρωμένο ρίχνουμε λίγο αλεύρι απο πάνω και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά.
  • Όταν φουσκώσει την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς για να φύγει όλος ο αέρας. την κάνουμε ένα μπαστούνι και την βάζουμε μέσα σε μια μακρόστενη λαδωμένη φόρμα. Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα.
  • Αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για μισή ώρα. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. 


  • *Σημειώσεις:
    1.  επειδή η δική μου φόρμα είναι λίγο μικρότερη απο αυτές της αγοράς, έκανα και ένα μικρό στρόγγυλο ψωμάκι με τη ζύμη που περίσσεψε, διαφορετικά άν έβαζα όλη τη ζύμη στη φόρμα το ψωμί μου θα γινόταν πολύ βαρύ και σφιχτό. 
    2. Αν θέλετε να προσθέσετε σουσάμι στο ψωμί σας, βρέχετε με νερό τη ζύμη σας μ'ένα πινελάκι αφού τη βάλετε στη φόρμα και απο πάνω ρίχνετε το σουσάμι για να κολλήσει. 
    καλή επιτυχία....







    Σχόλια

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Ρολάκια κανέλας

    Χοιρινή πανσέτα.

    Αφράτο κέικ ( της Θείας Καλλιόπης).