Πίτσα σπιτική
Σάββατο βράδυ ας μαζευτούμε όλοι στο σπίτι και ας φτιάξουμε τη δική μας πίτσα και μαζί με καλή παρέα να δούμε μια καλή ταινία. Παρακάτω θα σας δώσω μια συνταγή για την τέλεια σπιτική πίτσα.
Εκτέλεση:
Υλικά για την ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι
- 250 ml. γάλα και νερό χλιαρό (125 + 125 Ml αναμείξτε τα μαζί).
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κ.γ ζάχαρη
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 2 κουταλιές ξίδι
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο.
- σάλτσα ντομάτας σπιτική
- ρίγανη
- 500 γρ. κασέρι τριμμένο
- 200 γρ. πάριζα σε φέτες
- μανιτάρια (φρέσκα ή κονσέρβα)
- πιπεριά σε ροδέλες
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη μαζί με την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό, (προσοχή τα υγρά να μην είναι καυτά γιατί δεν θα ενεργοποιηθεί η μαγιά). Ρίχνουμε το γάλα με το νερό στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία τέλεια ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30΄.
- Στη συνέχεια παίρνουμε τη μία μπάλα ζυμώνουμε να φύγει ο αέρας και ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο. Στρώνουμε πάνω σε μία λαμαρίνα μια λαδόκολλα και βάζουμε το φύλλο της πίτσας.
- Αλείφουμε με μπόλικη σπιτική σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζουμε με ρίγανη. Κόβουμε σε λωρίδες τις φέτες της πάριζας και της τοποθετούμε πάνω στην πίτσα ρίχνουμε λίγα μανιτάρια, στη συνέχεια το το τριμμένο κασέρι και απο πάνω βάζουμε κι' άλλα μανιτάρια και λωρίδες πιπεριάς (προαιρετικά).
- Βάζουμε την πίτσα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην 1 θέση ξεκινώντας απο κάτω. Έτοιμη σε 15' -20'.
- Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη.
[Σημ. αν δεν έχετε σπιτική σάλτσα, παίρνετε ένα κιλό ντομάτες τις τρίβετε στον τρίφτη τοποθετείτε τη σάλτσα τους σε ένα κατσαρολάκι μαζί με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη ζάχαρη, φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά και μια σκελίδα σκόρδο) και αφήνετε να πάρει μία βράση. Και η σάλτσα σας είναι έτοιμη.]
Σχόλια