Τσουρέκια

Μιας και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα φίλοι μου, νομίζω πώς είναι η ώρα να κάνουμε διάφορα γλυκάκια και φυσικά θα ξεκινήσουμε απο τα αγαπημένα όλων μας, που είναι τα τσουρέκια. Υπάρχουν χιλιάδες συνταγές με τσουρέκια στο ίντερνετ. Έτσι και αρχίσετε να ψάχνετε θα μπερδευτείτε πιστέψτε με. Εγώ μετά απο κάποια πειράματα κατέληξα στην υπέροχη συνταγή της Αργυρούς. Τα τσουρέκια βγαίνουν τέλεια και αφράτα.

Υλικά:


  • 100 γρ. μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/3 κούπας χλιαρό νερό

Για την ζύμη :


  • 1 κιλό αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις )
  • 250 γρ. Flora Βούτυρο
  • 350 ml. γάλα 
  • 3 μεγάλα αυγά 
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ κοφτά μαχλέπι
  • λίγο λιωμένο βούτυρο (έξτρα για το ζύμωμα)
  • λίγο αλάτι 
  • διάλυμα αυγού για επάλειψη
  • φιλέ αμυγδάλου η σουσάμι  (προαιρετικά)
  • (όλα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος).

Εκτέλεση:

  1. Διαλύουμε τη μαγιά μας σε ένα μπολ προσθέτουμε τη ζάχαρη και νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 5-10' μέχρι να αφρίσει στην επιφάνεια.
  2. Λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και τα προσθέτουμε στο βούτυρο.Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35 βαθμούς.
  3. Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, τη μαγιά και το μαχλέπι. Ρίχνουμε μέσα τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε για ένα δεκάλεπτο. Αν έχουμε μίξερ αφήνουμε να κάνει αυτό όλη τη δουλειά. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει. Πρέπει να είναι απαλή και όχι σφιχτή. 
  4. Αλείφουμε τη ζύμη μας με το λιωμένο βούτυρο και την βάζουμε μες τη λεκάνη να φουσκώσει. Την σκεπάζουμε με μία μεμβράνη. την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη όταν βυθίζουμε το δάχτυλο μας και δεν έχει επαναφορά. Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε τόσα μέρη όσα και τα τσουρέκια που θα κάνουμε, εμένα μου βγήκαν 5 πλεξούδες. 
  5. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Βάζουμε δυο η τρεις τη φορά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  6. Χτυπάμε ένα αυγό με λίγη ζάχαρη και μια κουταλιά νερό και αλείφουμε τα τσουρέκια μας. Αφήνουμε για 10' ακόμα γιατί με το άλειμμα αυγού συρρικνώνονται λίγο.  Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς  στις αντιστάσεις για 40' με 45'. (Ανάλογα με τον φούρνο του καθενός άν πάρουν πολύ χρώμα πάνω στο μισάωρο τότε είναι έτοιμα). 




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ρολάκια κανέλας

Χοιρινή πανσέτα.

Αφράτο κέικ ( της Θείας Καλλιόπης).